Германският канцлер Олаф Шолц се противопостави на забраната за издаване на туристически визи за страните от Европейския съюз (ЕС) на всички руски граждани заради войната на Русия срещу Украйна.

200 000 евро в сейф: Имат ли потенциала да свалят канцлера?

На пресконференция в Берлин Шолц коментира искането на Естония и Финландия европейските държави да въведат забрана за издаване на туристически визи за руснаци.

"Това е войната на (руския президент Владимир) Путин. Ето защо ми е трудно да приема тази идея", каза Шолц, като припомни, че ЕС вече е наложил всеобхватни санкции срещу онези, които подкрепят силовата мрежа в Москва.

„Газпром“: Санкциите пречат за доставка на турбината

Шолц предупреди, че ако забраната за издаване на визи се прилага спрямо всички руснаци и невинни лица, това може да намали въздействието на санкциите.

В отговор на въпрос дали германското правителство работи за подвеждане на Путин под отговорност за военните престъпления в Украйна, Шолц заяви, че според него трябва да се вземат всички мерки, за да се разкрият всички военни престъпления.

В Берлин изкупиха електрическите отоплителни уреди

Шолц заяви, че ще продължат да предприемат мерки за намаляване на финансовото бреме на хората заради повишаването на цените в страната: "Ще направим всичко възможно, за да преминем през този труден период".

Шолц подчерта, че правителството ще предложи нов финансов пакет и че никой няма да понесе тези финансови трудности сам, и заяви: "Няма да оставим никого сам".

Шолц: Турбината за „Северен поток-1“ може да бъде транспортирана по всяко време

Германският канцлер съобщи, че подкрепя изграждането на газопровод от Португалия и Испания до Централна Европа през Франция, за да се осигурят нови енергийни източници. Според него такава линия е трябвало да бъде изградена досега.

Шолц изтъкна, че този газопровод би могъл да облекчи сегашното положение и че по този повод се е срещнал с лидерите на Испания, Португалия, Франция и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за да инициират такъв проект. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм