Служебният регионален министър Иван Шишков предлага промени в Закона за устройство на територията, които да узаконят незаконните строежи на язовири, извършени в периода 2018-2020 година. Шишков припомни, че през 2018 е възложен авариен ремонт на над 400 язовира, нито един от тях обаче не отговаря на условията за аварийност.

Ако бъдат приети, законовите изменения ще дадат възможност готовите язовири да бъдат обявени за търпими, а незавършените да получат необходимите строителни книжа. 

Шишков: Спирането на магистрала „Хемус“ е лошо управление

Проблемът с незоконните ремонти на язовирите у нас продължава да стои нерешен година след като стана ясно, че основни ремонти са възлагани като аварийни без обществени поръчки и без необходими разрешения за строеж, каза регионалният министър.

Магистрала „Русе-Велико Търново“ става национален обект

Нова проверка на ДНСК на 71 язовира показва, че от тях завършени са 51, частично 7, а без никакви строителни дейности са 13. Нито един от тези язовири няма необходимите строителни документи. С промени в ЗУТ обаче се търси начин да бъдат признати за търпими и озаконени.

Министър Шишков отново инспектира интерконектора

Ремонтите на на всички над 400 язовира са възлагани от държавната компания „Монтажи“, чийто директор днес беше сменен, тъй като не е предоставил достатъчно информация за строителните дейности по язовирите на служебния кабинет. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм