Първата оставка на висш военен от израелската армия след началото на войната с Хамас на 7 октомври е факт. Ръководителят на разузнаването Ахарон Халива изненадващо обяви, че се оттегля. Причината – провала на страната след нападението на групировката.

Малко след нападението Халива заяви, че поема вината за това, че не е успял да го предотврати. В изявление на израелските военни се казва, че началникът на израелския генерален щаб е приел молбата на Халива да бъде освободен и му е благодарил за службата.

Халива ще изпълнява задълженията си докато не бъде назначен негов наследник. Още в края на миналата година стана ясно, че израелските военни и служители на разузнаването са пропуснали или пренебрегнали множество предупреждения за предстоящата атака.

По израелски данни са убити около 1200 израелци и чужденци, предимно цивилни, а 253-ма души са отведени в Газа като заложници.


В отговор Израел започна най-интензивната си досега война в Газа с цел да унищожи Хамас и да освободи заложниците. Повече от 34 000 палестинци в Газа - повечето от които деца и жени - са били убити в конфликта, твърди управляваното от Хамас министерство на здравеопазването на територията.