Министрите на външните работи на 42 страни членки  на Средиземноморския съюз единодушно са взели решение за пълноправното членство на Република Северна Македония в Съюза, съобщават от министерството на външните работи в Скопие. Средиземноморският съюз включва всички страни членки на ЕС, както и средиземноморските страни, които не са част от ЕС,. Регионалният форум, на който участва министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, се провежда днес в Барселона.

Радев: Нападението срещу българския клуб в Охрид е недопустим вандалски акт

По време на обръщението си Османи е изразил благодарност за признаването на реалния интерес на Северна Македония да се присъедини към Средиземноморския съюз.

Ново нападение: Стреляха срещу българския клуб в Охрид

„Нашето участие в Средиземноморския съюз като платформа за регионално сътрудничество и диалог ще ни позволи като страна, започнала преговори за членство в ЕС, по-тясно свързване и интегриране в европейските структури, които обхващат средиземноморския басейн и подходящо взаимодействие със страните от Европейския съюз и около петнадесет държави от Южното и Източното Средиземноморие“, е заявил Османи, подчертавайки, че със своята традиция за междуетнически диалог, сближаване и мирно разрешаване на двустранни спорове Скопие допринася за стабилността на Югоизточна Европа чрез насърчаване на европейските ценности, добросъседски отношения, регионално сътрудничество и култура на диалог, пише в съобщението.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм