Над 500 танцьори, певци и инструменталисти от три региона на България взеха участие в Седмия национален фолклорен фестивал „Змей Горянин“, който се проведе в село Зверино. Организатори на събитието бяха Кметство Зверино и Народно читалище „Факел-1926” с подкрепата на Община Мездра.

„Българският фолклор е една от най-здравите връзки между минало, настояще и бъдеще, пренесена през вековете, каза при откриването на фестивала Стилияна Стоянова, секретар-библиотекар на НЧ „Факел-1926”. Днес ще видим изявите на самодейци от различни краища на страната, които пазят и представят със сърце и душа богатството на нашия фолклор, въплътен в песните, танците и красотата на българската национална носия.“

Приветствие към участниците отправиха кметът на Зверино Стоян Петров и кметът на община Мездра Иван Аспарухов.

При голям зрителски интерес на сцената в Хотелски комплекс „Оазис“ се изявиха 37 читалищни, детски и юношески танцови състави, танцови школи и клубове, фолклорни формации, вокални и певчески групи, както и 14 индивидуални изпълнители от 19 населени места в областите Враца, Монтана и София.

Наред с представители на шест читалища от общината домакин: Мездра, Зверино, Моравица, Игнатица, Оселна и Горна Кремена, магията на българския фолклор пресъздадоха самодейни колективи от Враца, София, Лом, Нови Искър, Борован, Горни Богров, Мрамор, Гайтанево, Гара Бов, Алтимир, Добролево, Софрониево и Нефела.

Гост изпълнители на фестивала бяха популярната народна певица от Родопите Светла Дукатева, Ансамбъл „Мездра“ и Представителен ансамбъл за народни песни и танци „Вратица“ - Враца.

Всички участници във фестивала получиха плакети и грамоти за съхраняване и популяризиране на българския фолклор.

По традиция в разгара на фолклорния празник беше пресъздадено посрещането от родолюбиви зверичани през бунтовната пролет на 1876 г. на група Ботеви четници, водени от военния командир Никола Войновски.

Националният фолклорен фестивал „Змей Горянин” се организира от 2017 г. насам, с изключение на 2020 г. поради пандемията от Covid-19. Първите четири издания на фестивала са с конкурсен характер, а следващите - без конкурсен характер. Носители на голямата награда в конкурсните издания са Мъжка фолклорна група „Змей Горянин” от Зверино (2017 г.), Ансамбъл „Мездра“ (2018 г.), гъдуларят Любомир Гешковски (2019 г.) и Танцова школа „Шопите“ от Нови Искър (2021 г.).

 Снимки: Борис Кръстев и Станислав Стоянов