За седмица Карлово ще бъде домакин на първата в региона инициатива по българска калиграфия за учители и деца. Проектът „Калиграфия.бг“ има за цел да създаде устойчива образователна основа, чрез която подрастващите да се докоснат до автентични художествени елементи от българската писменост и българския принос в калиграфското изкуство.

Най-значимите писарски средища през ХV – ХVІІІ в., които имат основен принос в развитието на калиграфията са тези в Етрополе, Карлово, Аджар, Куклен, Котел. Проектът хвърля фокус върху българското калиграфско изкуство и краснопис в общините Карлово и Сопот.

Изложбата “КАЛИГРАФСКО-ХУДОЖЕСТВЕНИ ШКОЛИ И ПИСАРСКИ СРЕДИЩА ПО БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ”, ще бъде открита от 17:00 ч. в комплекс „Старинно Карлово“. Тя е предоставена от Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. По-рано през деня отново там от 13:00 ч. ще стартира тридневно обучение на преподаватели по художествени изкуства от читалищата и училищата в Карлово и Сопот, които впоследствие ще създадат детски калиграфски школи.

Проектът предвижда още няколко допълнителни инициативи, сред които пано за 3 март, което ще бъде изписано от децата в школите в Сопот и Карлово.