Напрежение на протеста, организиран от партия „Възраждане” в столицата. Стигна се до сблъсък на полицията и протестиращи пред Паметника на Съветската армия. Наложи се органите на реда да изтласкват с щитове демонстрантите, които събориха част от загражденията около монумента.

Протестът започна в „триъгълника на властта” с искане за оставката на правителството.  

С викове "Оставка" и табели с надписи "Оставка на правителството", "Неутрална България", "Американските бази вън! България зона на мира" и "Искаме предсрочни избори" започна протестът, организиран от партия "Възраждане".

Исканията - оставка на кабинета "Денков-Габриел", заради политиката, която води. Протестиращите се обявиха и против готвените промени в Конституцията и настояват за провеждането на референдум за запазване на българския лев.

Деян Николов от "Възраждане" коментира, че настояват за оставката на правителството, защото то не е българско.

Протестът прерасна в шествие, което премина през министерствата на отбраната и правосъдието, а оттам се отправи към "Орлов мост". Демонстрантите достигнаха до Паметника на Съветската армия. Там напрежението ескалира, след като протестиращите събориха оградата около монумента. Отвъд загражденията влязоха депутати от "Възраждане". Наложи се полицията да изтласка с щитове протестиращите.

Председателят на партията Костадин Костадинов заяви: "Намираме се на място, което се превърна в разделителна точка за България. Когато в една държава започнат да се демонтират паметниците, символизиращи победата над фашизма, това означава, че е победил фашизмът. Няма да допуснем реабилитация на фашизма под каквато и да е форма. Показахме какво можем, защото ако решим можем да махнем това незаконно скеле".

От Столичната Дирекция на МВР уточниха пред Дарик, че няма задържани, като фактите се изясняват.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм