Съединените щати обявиха визови ограничения за 25 души от Беларус в отговор на задочния процес срещу опозиционния лидер Светлана Тихановска и други продемократични активисти.

Този ход бе предприет в момент, когато Тихановска, която претендира за победа над президента Александър Лукашенко на изборите през 2020 г., бе изправена пред съда по обвинения в държавна измяна, "заговор за завземане на властта" и създаване и ръководене на екстремистка организация.

Руското и беларуското знаме са забранени на турнира по тенис Australian Open

"Тези политически мотивирани съдебни процеси са най-новите примери за усилията на режима на Лукашенко да сплашва и репресира онези, които се стремят към справедливост, зачитане на човешките права и демократичен Беларус", каза в свое изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Сред лицата, срещу които са насочени санкциите, са членовете на парламента, които приеха закон, разрешаващ смъртно наказание за лица, осъдени за "опит за терористичен акт".

Лукашенко посети руски войски в Беларус

В изявлението на САЩ се казва, че обвинението се използва за репресии срещу членове на опозицията и активисти на гражданското общество.

Съюзник на руския президент Владимир Путин, Лукашенко, който управлява бившата съветска република от 1994 г., от години е подложен на санкции от страна на САЩ.

През март Съединените щати му наложиха икономически санкции за корупция и нарушаване на човешките права.

Киев: Руската армия ще се нуждае от 5 години, за да се възстанови от войната

Няколко съюзници на Тихановска също са съдени задочно.

С действията от вторник САЩ вече наложиха визови ограничения на 322 души за подкопаване на демокрацията в Беларус.

"Няма да останем безучастни, докато този режим продължава да тормози и репресира мирните протестиращи, демократичната опозиция, журналистите, синдикатите, активистите, правозащитниците и обикновените беларуси", се казва още в изявлението.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм