Хирурзи от клиниката по съдова хирургия към "Сърце и Мозък" Бургас извършиха животоспасяваща операция на пациент, осъден на трайно инвалидизиране след потенциално ампутиране на крайник в друго лечебно заведение.

Пациентът е постъпил в друго здравно заведение с оплаквания от болки, изтръпване и хладнина в десния си крак. Насочен е за спешна операция поради установен тромб в крака. След оперативната интервенция оплакванията на пациента продължили с поява на мехури по стъпалото и почерняване на върховете на пръстите. Становището на специалистите било, че кракът трябва да бъде ампутиран. Пациентът отказал ампутация и потърсил помощ в лицето на д-р Румен Рунков, началник на клиниката по съдова хирургия към ‘Сърце и Mозък’ Бургас.

След хоспитализацията са направени множество образни изследвания. Специалистите установяват пълно запушване на бедрената, задколенната и подколенните артерии. Взема се решение за операция в спешен порядък. Д-р Рунков и екипът му извършват сложна хибридна оперативна интервенция в специално оборудвана операционна зала за целта с високотехнологична апаратура. Поставен е  байпас на част от бедрената артерия, последващо стентиране и балонна дилатация на подколенните артерии, с което кръвоснабдяването на десния крак е напълно възстановено. След операцията пациентът се възстановява бързо, като съобщава за отшумяване на болките. Изписан е след кратък постоперативен престой без оплаквания.

Клиниката по съдова хирургия разкрива кабинет по програма „Грижа за Вас“ . Кабинетът ще приема пациенти всеки понеделник и сряда от 15:00 ч. – до 17.00 ч. За предварително записване за часове при д-р Димитър Рунков (понеделник)  и д-р Ивелина Борисова (сряда), тел. 056703003. Прегледите по програма „Грижа за Вас“ са напълно безплатни.