В понеделник британски съд ще вземе окончателно решение дали основателят на „Уикилийкс“ Джулиън Асандж да бъде екстрадиран в САЩ. Той отговаря пред закона заради масовото изтичане на секретни американски документи, което доведе до 13-годишни съдебни битки и задържания.

Двама съдии от Върховния съд в Лондон трябва да се произнесат дали съдът е удовлетворен от уверенията на САЩ, че 52-годишният Асандж няма да бъде осъден на смърт и може да се позове на Първата поправка - правото на свобода на словото. В Америка той е съден за шпионаж.

Адвокатският екип на Асандж твърди, че пред него има 3 опции: той може да се качи на самолет отвъд Океана в рамките на 24 часа след решението, да бъде освободен от затвора или делото му отново да затъне в месеци съдебни битки.

Асандж основа "Уикилийкс " през 2006 г. Като фокус на дейността на сайта беше конфиденциална информация, давана от анонимни източници.

"Уикилийкс" публикува хиляди секретни документи, в това число информация за подслушване на телефонни разговори на световни лидери от американската Агенция за национална сигурност.

През 2010 г., Вашингтон започна разследване срещу Асандж по подозрение за нарушение на закона за шпионаж. Максималното наказание за това е смъртна присъда.

Седем години Асандж живя в посолството на Еквадор в Лондон. След като Еквадор отне правото му на убежище, той беше арестуван от британските власти - заради нарушаване на условията за пускане под гаранция.