Нови 32 чинара бяха засадени в зелената пешеходна алея на бул. „Руски“, която разделя двете пътни платна между кръстовищата с ул. „Преслав“ и ул. „Гладстон“.

„Поне още толкова млади дървета предстои да посадим напролет и в другата част на алеята – към колелото при Централна гара“, заяви директорът на ОП „Градини и паркове“ Веселин Козарев. Именно заради озеленяването и най-вече заради чинарите, булевардът е обявен за паметник на градинско-парковото изкуство. Оформянето на „Руски“ е започнало през 1929 г, а само две години по-късно – през 1931-ва, по него са засадени стотици чинари.

Според редовните експертни обследвания голям брой от над 90-годишните дървета са в риск. Една от основните причини за това е голямата реконструкция на булеварда отпреди няколко години, когато при изкопните работи беше наранена кореновата им система.

За да се запази автентичният облик на „Руски“, своевременно засаждаме млади дървета, обясни Козарев.

Според него всяко ново градоустройствено решение трябва да е съобразено и добре съчетано със съществуващата зелена среда, особено в случаите, когато тя представлява и историческо наследство. Като пример посочи, че засадените още в началото на ХХ  век чинари по ул. „Иван Вазов“ са в по-добро състояние, отколкото тези по „Руски“.