Съдът на ЕС отхвърли искането на свързания с Кремъл олигарх Евгений Пригожин, известен като „готвачът на Путин“, за отмяна на санкциите, наложени му заради конфликта в Либия.

ЕС санкционира и „готвача на Путин“

Пригожин, предполагаем финансист на наемническата групировка "Вагнер", оспорваше решение от 2020 г. за замразяване на активите му в Европейския съюз и за включването му в черен визов списък заради изпращането на бойци на "Вагнер" в разкъсваната от война северноафриканска страна. Пригожин заяви, че "не знае за образувание, известно като Wagner Group", и заяви, че ЕС не е успял да обоснове този ход.

Но Общият съд, една от трите юрисдикции на Съда на ЕС, отхвърли иска му и потвърди санкциите срещу него. Съдът твърди, че е предоставил "конкретни, точни и последователни доказателства, показващи многобройните тесни връзки между г-н Пригожин и Wagner Group".

Никога не съм бил зависим от алкохола, заяви Андре Токев

Пригожин, смятан за основен съюзник на руския президент Владимир Путин, беше санкциониран от ЕС и през април 2022 г. заради инвазията в Украйна и е включен в черния списък на Вашингтон заради намеса в изборите в САЩ.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм