С тържествен концерт под мотото „Пловдив – звезди от музика“ Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в града на тепетата ще отбележи 100 години от рождението на един от най-значимите български диригенти на ХХ век – Добрин Петков, патрон на престижното учебно заведение. Концертът ще се проведе от 20 ч. в Античния театър с вход свободен и ще представи сборен симфоничен оркестър от ученици и музиканти, завършили НУМТИ. Откривайки Есенен салон на изкуствата – Пловдив 2023, диригенти и солисти на концерта ще бъдат също възпитаници на школото, които се радват на международна кариера и признание.

Създаденото през 1945 г. училище носи името на големия диригент Добрин Петков от 1995 г. През годините се утвърждава като водеща образователна институция, която не само предоставя качествено образование, но и организира и провежда редица престижни събития и конкурси, като Конкурса за млади изпълнители на оркестрови инструменти „Добрин Петков“, Клавирния конкурс „Шуман – Брамс“, Конкурса за ударни инструменти „Пендим“ и Конкурса за млади китаристи „Валентин Вълчев“.

На концерта „Пловдив – звезди от музика“ в знак на почит към живота и творчеството на Добрин Петков сборният симфоничен оркестър на НУМТИ ще изпълни Увертюра към операта „Силата на съдбата“ на Джузепе Верди, Песен от „Българска сюита“ на Панчо Владигеров, Фарандола от сюита „Арлезианката“ на Жорж Бизе, Рапсодия „Циганка“ на Морис Равел и Концерт за пиано и оркестър № 5 на Лудвиг ван Бетовен.

Солисти на тържествения концерт ще бъдат Емма Тахмизян (САЩ) – пиано, и Мони Симеонов (САЩ) – цигулка, двама виртуозни изпълнители с международна репутация, завършили НУМТИ. На диригентския пулт ще се изявят Найден Тодоров и Константин Добройков, също възпитаници на училището, което с гордост носи името на Добрин Петков.