С протест пред Съдебната палата в Пазарджик ще започне новото дело за инцидента в село Братаница, при който полицай със служебна кола на МВР удари смъртоносно 7-годишно момиченце на пешеходна пътека. След като Апелативният съд в Пловдив отмени присъдата и върна делото за ново разглеждане от друг състав на Окръжния съд, днес от 14:00 часа е насрочено разпоредително заседание. 30 минути по-рано близки на загиналата Моника ще издигнат за пореден път искания за справедлива присъда.

Катастрофата стана на 19 юли 2021 година. Тогавашният служител на ГДБОП Владимир Панайотов преминавал със служебен автомобил по главната улица на село Братаница. Според обвинението се е движел с над 73 км в час, а преди пешеходна пътека в центъра е изпреварил спрелите да дадат предимство на пресичащи деца коли и е блъснал едното от тях, което по-късно е починало.

Присъдата на Панайотов бе отменена от апелативните магистрати в Пловдив в средата на август при второто гледане на казуса, след като той бе върнат от Върховния касационен съд за ново разглеждане от друг състав на Апелативния съд. Първият беше изменил присъдата на Панайотов, като беше намалил наказанието му от 4 години и 8 месеца ефективно лишаване от свобода на 3 години условно с 4 годишен изпитателен срок, а лишаването от право да управлява автомобил - от 6 на 4 години.

Вторият състав обаче откри редица процесуални пропуски и нарушения, включително и в обвинителния акт на прокуратурата. Сред тях са липсващи факти за посоката на движение на автомобила и децата, както и ясно заявена теза на държавното обвинение къде е настъпил ударът и че това е станало на пешеходна пътека. Освен това подсъдимият е предаден на съд за нарушение на чл. 119 от Правилника за прилагане на Закона за движението по пътищата. Този текст регламентира движение по автомагистрала, но в обвинителния акт няма изложени подобни факти, което води до противоречие между неговата обстоятелствена и заключителна част - сочи се още в мотивите за връщане на делото.