С около 500 млн. евро ще разполага България, ако реши да участва по плана на Европейския съюз REPowerEU. Това коментира на брифинг евродепутатът Андрей Новаков.

Той изтъкна, че се разботи с изключително кратки срокове – след като планът бъде гласуван в Европейския парламент и публикуван в официалния вестник на Европейския съюз, страната ни ще разполага с 30-дневен срок, за да заяви участие в него.

Новаков внася петиция с над 44 000 подписа за въвеждане на стандарт от 1 минута за обработка на камионите по границите

Парите трябва да се насочат към подпомагане на енергийно бедни домакинства, за енергийна ефективност на малки и средни предприятия и за изграждане на възобновяеми енергийни източници.

Планът REPowerEU цели да намали енергийната зависимост на Европейския съюз от руски енергийни източници и да подпомогне държавите в борбата им с енергийната бедност. Цялата предвидена сума по програмата е в размер на 230 млрд. евро. – едва 20% са свежо финансиране, останалите пари идват от търговията с вредни емисии, от кохезионни средства, по линия на земеделието и доброволни вноски. Средствата по този инструмент ще се разходват през Плана за възстановяване и устойчивост.

Андрей Новаков: Страната ни не се движи добре по предоговарянето на ПВУ

Ако вземе участие, България ще разполага с 480 млн. евро., като ще може да се възползва от до 20 % авансови плащания, което означава около 100 млн. евро авансово. Особеното е, че страната ни ще разполага с 30 дни, за да заяви участие.

По думите му страната ни доста се бави в предоговарянето на отделни части на Плана за възстановяване и устойчивост.

Да паднат границите между България и Румъния

Новаков изтъкна отчайващата нужда от редовно правителство, което да се заеме с изпълнението на Плана и неговото предоговаряне.

По думите му страната ни може да се възползва от другите елементи по Плана, ако не касаят темите, които искаме да предоговорим.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм