Посолството на Русия в България публикува официално изявление на своята фейсбук страница във връзка с изказването на българския министър-председател Кирил Петков, че ще има дипломатически отговор към изявлението на руския посланик.

„Недопустимо е чужд посланик да говори под една или друга форма от името на българския народ”, каза той днес по време на брифинг в Министерския съвет.

Интервью "Россия 24" 21.03.2022

???????? Във връзка с изявлението на Министър-председателя на Република България за това, че „не е приемливо по никакъв начин чужд Посланик да говори от името на българския народ срещу българското правителство“, бихме искали да изясним следното. В интервюто пред руската телевизия „Россия 24“ от 21 март т.г. Посланикът на Русия в България изрази гледна точка, основана на анализа на общественото мнение по темата за специалната военна операция на Въоръжените сили на Русия в Украйна. Не прозвучаха никакви изказвания „от името на българския народ“ срещу правителството. Смятаме за неприемливо по никакъв начин чиновници на тази или онази страна независимо от ранг и официална длъжност публично да критикуват Посланика на Руската Федерация за оценките на случващите се в приемащата държава събития. Това директно противоречи на духа на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 година. _____ ???????? В связи с заявлением Премьер-министра Республики Болгарии о «неприемлемости в кой бы то ни было форме для Посла иностранного государства высказываться от имени болгарского народа против болгарского правительства», хотели бы пояснить следующее. В интервью российскому телеканалу «Россия-24» от 21 марта с.г. Посол России в Болгарии выразила точку зрения, основанную на анализе общественного мнения по теме специальной военной операции ВС России на Украине. Никаких высказываний «от имени болгарского народа» против правительства не прозвучало. Полагаем неприемлемым чиновникам той или иной страны вне зависимости от ранга и должностного положения в какой бы то ни было форме публично критиковать Посла Российской Федерации за оценки происходящих в государстве пребывания событий. Это прямо противоречит духу Венской конвенции о дипломатических сношениях от 1961 года.

Posted by Посольство России в Болгарии on Wednesday, March 23, 2022

Кирил Петков: Ще има дипломатически отговор към Митрофанова

Пълният текст на съобщението на руското посолство в София гласи:

Във връзка с изявлението на министър-председателя на Република България относно "недопустимостта под каквато и да е форма посланик на чужда държава да се изказва от името на българския народ срещу българското правителство", бихме искали да уточним следното:

На 21 март т.г. в интервюто си за руския телевизионен канал "Русия-24" посланикът на Русия в България изрази своята гледна точка, основана на анализа на общественото мнение по темата за специалната военна операция на руските въоръжени сили в Украйна. Не са правени изявления "от името на българския народ" срещу правителството.

Смятаме за неприемливо длъжностни лица на дадена държава, независимо от техния ранг или официално положение, да критикуват публично посланика на Руската федерация под каквато и да е форма за оценката му на събитията, които се случват в приемащата държава. Това е в пряко противоречие с духа на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Следвайте ни и в Инстаграм