Започнато е наказателно дело срещу сибирски журналист, чийто сайт публикувал съдържание, критично към руската „военна операция“ в Украйна, съобщиха руски медии, предаде Асошиейтед прес.

Михаил Афанасиев, главен редактор на „Новий фокус“ в руския регион Хакасия, е бил арестуван в сряда от силите за сигурност заради информация за 11 полицаи от звеното за борба с безредици, за които се твърди, че са отказали да бъдат изпратени в Украйна в рамките на руските военни действия там.

Русия осъди актриса, слагала етикети срещу войната в супермаркет (снимки)

Афанасиев е бил обвинен в разпространяване на „съзнателно фалшива“ информация за руските въоръжени сили, престъпно деяние, за което той може да получи максимум 10 години затвор, съгласно новия закон, приет миналия месец.

Журналистът е публикувал множество разследвания по деликатни теми в Хакасия, като организираната престъпност и предполагаеми злоупотреби с власт на местни служители.

Медведев предупреди за ядрени оръжия в Балтийско море, ако Швеция и Финландия са в НАТО

През 2009 г. той беше обвинен в клевета заради материал, критикуващ реакцията на руското правителство на експлозия в най-голямата ВЕЦ, станала същата година. А през 2016 г. се твърди, че е получил смъртни заплахи от престъпна банда, действаща в сибирския Красноярски регион, след като подробно описал незаконната дейност на групата и съмненията за нейни връзки с местната полиция.

Москва: Украйна нанася удари по руска територия, има ранени и повредени сгради

Друг работещ в Сибир журналист също беше арестуван в сряда по подозрение в нарушаване на новите закони за медийно отразяване на ситуацията в Украйна. Сергей Михайлов, основател на седмичника ЛИСток, който излиза в република Алтай, е в предварителен арест заради „призиви за санкции срещу Русия“ в медията.

Сайтът на ЛИСток е блокиран от месец март, заради „насърчаване“ на действия, противопоставящи се на действията на Москва в Украйна. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм