Украйна заяви в събота, че руски ракети са ударили пристанището на Одеса, ключов черноморски терминал, един ден след като Москва и Киев подписаха сделка за възобновяване на износа на зърно, блокиран от войната. "Врагът атакува морското пристанище на Одеса с крилати ракети "Калибър".

Зеленски благодари на САЩ, че са изпратили още мощни оръжия на Украйна

"Две от ракетите бяха свалени от противовъздушната отбрана. Две поразиха пристанищната инфраструктура", съобщи в социалните медии каза Сергий Братчук, представител на Одеска област.

Руски ракетни удари по железопътна инфраструктура и военно летище в централна Украйна в събота доведоха до смъртта на най-малко трима души, включително украински военнослужещ, каза областен управител.

Русия, Турция, Украйна и ООН подписaха споразумение за износ на зърното

"Девет украински военнослужещи бяха ранени и един военнослужещ е загинал. Първо бяха убити двама пазачи на електрическа подстанция", каза Андрий Райкович, ръководител на Кировоградска област пред украинските медии.

Руските удари в централна Украйна се засилват, след като боевете бяха съсредоточени в Източен Донбас, който сега е предимно под контрола на Москва.

Лавров: Русия ще разгледа молбата на Унгария за увеличаване на газовите доставки

Райкович каза по-рано в изявление в социалните медии, че залп от 13 руски крилати ракети с морско изстрелване са ударили извън административния център на неговата област Кировоград.

„Ударени са инфраструктурни обекти извън областния център, по-специално военното летище в Канатово и съоръжение, свързано с украинските железници“, каза Райкович. Градът Кропивницки има приблизително население от 220 000 души и се намира на около 300 километра (186 мили) южно от украинската столица Киев. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм