Трима руски космонавти пристигнаха в петък на Международната космическа станция, но за разлика от стандартните им униформи, този път всички бяха облечени в ярко жълто със сини детайли, предава БиБиСи (BBC).

Междувременно, от „Роскосмос“ излязоха със съобщение в своя Телеграм канал, отхвърляйки каквата и да е била връзка между избора на униформа на руските космонавти и войната в Украйна, отбелязвайки че костюмите нса изработени в цветовете на емблемата на МГТУ „Бауман“, чиито възпитаници са и тримата космонавти.

Космонавтите Денис Матвеев, Олег Артемиев и Сергей Корсаков са първите руснаци пристигнали на станцията, след като Русия нападна Украйна в края на миналия месец.

Международната космическа станция е съвместен проект между Русия, САЩ, Канада, Япония и няколко европейски страни.

Тя се ръководи от американско-руско партньорство, което продължава вече две десетилетия, въпреки политическото напрежение между двете световни сили.

Руските космонавти акостират на МПК след тричасов полет. Те са топло посрещнати на борда и радушно поздравени и прегръщани от своите американски, руски и немски колеги, намиращи се на станцията.

Стандартната руска униформа е синя, като поне един от мъжете е бил забелязан да я носи преди излитането.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Следвайте ни и в Инстаграм