Русия е информирала бразилският център за изследване и предотвратяване на аеронавигационни инциденти (CENIPA), че няма да участва в разследването на катастрофата на самолета Embraer Legacy 600, с който загина Евгений Пригожин миналата седмица, съобщи Райтерс, цитиран от ОфНюз.

От CENIPA заявиха, че ще се присъедини към воденото от Русия разследване, ако бъдат поканени и то се проведе съгласно международните правила. 

Според базираната в Монреал Международна организация за гражданска авиация на ООН (ICAO) полетът от Москва до Санкт Петербург е вътрешен, така че не е предмет на международни правила, известни в индустрията с юридическото си наименование „Анекс 13“. 

Руските авиационни власти не бяха длъжни да кажат „да“ на CENIPA, но САЩ и други западни правителства подозират, че Кремъл стои зад катастрофата на 23 август. Кремъл отрича всякакво участие. 

Консултантът по авиационна безопасност на САЩ и бивш следовател Джон Кокс подчерта, че вътрешно руско разследване винаги ще бъде поставено под въпрос без участието на Бразилия - страната, в която е произведен самолетът. „Мисля, че е много тъжно“, каза Кокс, след като му беше съобщено за руския отговор. Мисля, че това вреди на прозрачността на руското разследване, дъпълва той. 

CENIPA и производителят Embraer искат да предотвратят бъдещи инциденти, но са изправени пред предизвикателства при получаването на информация от разследването поради санкциите срещу Русия и нежеланието на Москва да позволи външен контрол. Около 802 регионални самолета Embraer с 37 до 50 места са в експлоатация, което обяснява  интереса на Бразилия. Embraer отказа коментар, уточнява Ройтерс.

Джеф Гузети, бивш следовател на въздушни катастрофи в САЩ, каза, че Русия трябва да приеме помощ от Бразилия, дори ако CENIPA може да участва само дистанционно. Ако не го направят, добре, тогава това е сигурен знак, че разследването няма да бъде прозрачно, заяви още той. 

Белият дом беше близо до това да обяви днес, че Кремъл е отговорен за смъртта на собственика на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин,  предаде Ройтерс.

"Всички ние знаем, че Кремъл има дълга история в убийствата на опонентите си", заяви прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер. "Много е ясно какво се е случило там", добави тя, цитирана от БТА. Нейният коментар е американското изявление, в което най-ясно досега се прави препратка към възможността руският президент Владимир Путин да е издал заповед за убийството на Пригожин, който вдигна краткотраен бунт срещу Кремъл през юни.

Американският президент Джо Байдън заяви пред медиите миналата седмица, че САЩ се опитват да стигнат до заключение как самолетът е бил свален. "Опитваме са да изясним причината прецизно", каза Байдън в петък, като добави, че не е изненадан, че Пригожин е бил убит, след като се е противопоставил на Путин.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм