На 15 юни от 10:30 ч. на алея „Перистери“ в Парка на младежта  ще се проведе националната спортна проява „Световен ден на предизвикателството 2024“. Тя се организира от Община Русе, Ученическа спортна школа-Русе, Българска федерация спорт за всички/БФСВ/ и е с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта по „Програма за развитие на спорта за всички“. Подробности за кампанията бяха дадени днес на пресконференция в сградата на Община Русе, в която взеха участие зам.-кметът Борислав Рачев, началникът на РУО-Русе д-р Росица Георгиева, директорът на УСШ-Русе Мая Петрова и журналистът Румен Николаев.

За първи път „Световен ден на предизвикателството“ ще се проведе съвместно с кампанията „Заедно активни - аз и моето семейство“, организирана от Инициативата „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата“. Тя се осъществява от журналиста Румен Николаев с подкрепата на Българския червен кръст. Спортните занимания ще се проведат в навечерието на Международния ден за борба с наркоманиите и наркотрафика - 26 юни.

По протежение на алея „Перистери“ и в двора на Английската езикова гимназия „Гео Милев“ ще бъдат обособени места за демонстрации на включилите се в инициативата 18 спортни клуба от Русе. Всеки желаещ ще може да вземе участие чрез практикуване на даден вид спорт или конкретна двигателна активност поне за 10-15 минути без прекъсване в зависимост от физическите си възможности. Участниците ще могат да избират дали да се включат в занимания по борба, джудо, бадминтон, футбол, бокс, акробатика, вдигане на тежести и др. В спортната проява ще вземат участие и близо 100 ученици от 11 учебни заведения, които ще бъдат подкрепени от своите родители, както и служители на две от най-големите компании в региона.

В рамките на кампанията „Заедно активни - аз и моето семейство“ русенци ще могат да се включат в различни развлекателни игри като народна топка, скачане на ластик, игра на дама, федербал и др. На място ще бъдат обособени и пунктове по „Първа долекарска помощ“ и „Превенция на водния травматизъм“ от БЧК и Регионалната здравна инспекция.

За участниците в проявата е предвидена и томбола с множество награди, осигурени от Община Русе.

В културната програма на събитието ще участват Мажоретен състав „Екстрийм“ към Общински младежки дом и Клуб по спортни танци „Настроение“. Организацията ще бъде подпомогната и от Ученическа спортна школа с директор Мая Петрова. В спортната проява ще се включат и Клуб за спорт и танци „Фламинго Етно“ и танцьори от  ФТТ „Найден Киров”.

Националната кампания "Световен ден на предизвикателството" се провежда за 31-ви път и цели да насърчи и популяризира системните занимания с физически упражнения и спорт и тяхната роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната възраст, пол, социален и здравен статус.