Президентът Румен Радев ще посети Пловдив за участие в официалното честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Държавният глава ще бъде посрещнат в 9.10 часа пред Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, където президентът ще произнесе слово. В рамките на честването Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи молебен, а пред паметника на славянските равноапостоли ще бъдат положени венци и цветя.

След това Румен Радев ще се включи в традиционното шествие по повод 24 май, което ще завърши пред сградата на община Пловдив.

Малко преди 11 часа в Драматичния театър държавният глава ще участва в тържественото отбелязване на 60 години от създаването на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Президентът ще приветства академичното ръководство, преподавателите и студентите на висшето училище.

Пловдив посреща 24 май с грандиозно шествие и множество концерти

Тържествата в Пловдив ще започнат с връчване на почетните знаци и значки на Община Пловдив на изявени учители. Церемонията ще се проведе в Актовата зала на Хуманитарната гимназия „Свети Свети Кирил и Методий", началото е в 8.30 ч.

Традиционната празнична литургия в храм „Св. Св. Кирил и Методий“, отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, е в 9.00 часа.

Точно в 10.00 ч. е началото на шествието към площад „Стефан Стамболов“, което ще бъде водено от мажоретен състав при СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Духов оркестър „Пловдив“ и знаменна група от ХГ „Св. св. Кирил и Методий“, носеща иконата на св. св. Кирил и Методий. В шествието ще се включат официалните лица и гости, пловдивският митрополит, представители на образователни и културни институции.

От 08:30 до 10:30 часа се спира движението на моторни превозни средства в части от ул. „Хан Кубрат” и ул. „Четвърти януари” – от бул. „Шести септември” до бул. „Марица-юг”. 

Празничната програма включва още концерти пред сградата на БНБ на Малката Главна,  на Римския стадион и на стълбите на „Каменица“.

Още новини от Пловдив четете тук.