Днес президентът провежда консултации с всички парламентарно представени политически партии, след което ще прецени на коя от тях да връчи третия мандат за съставяне на правителство, предаде БГНЕС.

Румен Радев ще проведе консултации с парламентарните групи

„Търсим обединение около национални приоритети с надеждата да се оползотвори последния мандат. Явно след прокарването на нови червени линии това няма да е лесно, но политиците са в НС по волята на българските граждани, и очакват компромиси, за да се решават техните проблеми. В условията на глобална криза проблемите се увеличават, в условията на липсата на газ се очертава тежка зима. Пътищата може да останат без поддръжка. Все още не сме емитирали 8.5 млрд. лв. дълг“, обясни Радев пред представители на ПП. 

Петков към Радев: Много зависи на кого ще дадете мандата

„За да се справим с всичко това, ни трябва работещ парламент. Необходима ни е не просто сделка за ново правителство, а ефективно управление със стратегически хоризонт, което да предприеме и изпълни необходимите реформи. Много е важно да чуя днес позициите на всички парламентарни партии за решаването на тези кризи, и има ли според вас потенциал 47-ото НС да излъчи управление, което да се гради на споделени ценности и принципи, а не на политически пазарлък; и много важно специално за вас – готова ли е ПП да подкрепи правителство с мандат на друга политическа сила“, допълни той.

„Вие сте най-голямата политическа формация в настоящата политическа коалиция и от вашата подкрепа и поведение зависи до голяма степен дали формирането на кабинет в рамките на това НС ще може да се случи“, заяви президентът.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм