Машинният вот е този, с който ще трябва да бъдат произведени изборите на 2 октомври, тъй като това е определено в Изборния кодекс. Там, където се наложи при проблем с гласуване с машини, ще има и хартиени бюлетини. Това каза Росица Матева от ЦИК в „Седмицата“ по Дарик радио.

Тя е категорична, че с машинното гласуване бързо се отчита резултата и така има липса на недействителни гласове.

ЦИК сама ще организира машинно гласуване за частичните местни избори

„Работим на максимални обороти, за да има честни избори, да улесним избирателите, отговаряйки на въпроси, имаме рубрика въпроси и отговори в нашия сайт“, обясни тя.

До 6 септември е срокът, в който се подават заявления за гласуване в чужбина на предстоящите парламентарни избори. На сайта на ЦИК вече са обявени местата, където ще се образуват избирателни секции зад граница. Към момента те са около 730 в 60 държави, обясни тя.

По думите й складът, където са машините за гласуване, се охранява от представители на главна дирекция „Жандармерия“. За да влезе там който и да било, предварително се проверява от ДАНС и МВР, наред с това е необходимо решение на ЦИК, както и уведомление до полицията, в което се посочва кой, за какво влиза и колко време ще остане, поясни тя. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм