Специализираната прокуратура образува досъдебно производство във връзка с проекта за изграждане на Националната детска болница. 

До два месеца ще стане ясно свършеното по проекта за национална детска болница

По информация на Спецпрокуратурата длъжностно лице от Министерството на здравеопазването е нарушило и не е изпълнило служебните си задължения при възлагането и изпълнението на обществената поръчка за изграждане на болничното заведение. 

Здравните министри за периода между 2019 г. и 2021 г. – Кирил Ананиев и Костадин Ангелов от ГЕРБ, както и Стойчо Кацаров от служебния кабинет - ще бъдат привикани на разпит като свидетели по досъдебното производство.

От държавното обвинение уточниха, че разследването се води по сигнала на министъра на здравеопазването в служебния кабинет Стойчо Кацаров за авансовото плащане на около 10 милиона лева за строежа на лечебното заведение. 

„В случай, че специализираната прокуратура бъде закрита, досъдебното производство ще бъде прехвърлено по компетентност”, обясни говорителят на специализираната структура Христо Кръстев.

Разследването е възложено на следовател от отдел „Следствен“ при Спецпрокуратура. Оттам добавят, че подробна информация по случая ще бъде предоставена след приключване на разследването.

ClubZ припомня, че сагата тече от години, а детската болница все още не е факт. Последните идеи на служебния министър Стойчо Кацаров бяха тя да е на терена на болница "Лозенец" (бившата Правителствена болница), но пък идеята срещна яростен отпор от ръководството и служителите й.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Следвайте ни и в Инстаграм