В интервю за холандския вестник "De Volkskrant" албанският премиер Еди Рама оцени, че политиката на ЕС все повече се определя от националния егоизъм, за което "най-добрият пример е противопоставянето на България и Македония", предаде БГНЕС.

Рюте: Ако Скопие не приеме предложението, Тирана продължава сама напред

"Политиката на ЕС все повече се определя от националния егоизъм. Има все по-малко значение какво правите и все повече как се чувстват другите, когато вземат решение. И винаги има място за какво да се възрази. Българската позиция за Македония е най-откритият пример. Холандците знаят как нежно да те "убият", но за българите това не е нежна смърт", казва Рама.

Подкрепените от ВМРО-ДПМНЕ протести завършиха с погром (видео)

"Тогава те ни казват, че не сме готови, защото те самите не са готови и тази история продължава вечно. След това казват, че трябва да сме търпеливи и да се насилваме да възкръсваме всеки път", обясни Рама.

Скопие: Няма оправдание за език на омразата, насаждане на напрежение и насилие

"Разбира се, когато Европейската комисия два пъти направи положителни предложения, тези предложения се озоваха в мелницата на националните интереси в Съвета, което беше много разочароващо", оценява Рама.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм