Войната в Украйна може да обхване нови територии и първи приоритет на новото служебно правителство е да не допусне  страната ни да бъде въвлечена в конфликта. Това заяви държавният глава Румен Радев при официалното представяне на служебния кабинет.

Радев към служебния кабинет: Основното предизвикателство е свързано със сигурността

Предаването на властта

Наред с това той възложи на министрите да овладеят  продоволствената криза и да гарантират сигурност на енергийните доставки на приемлива за българските граждани цена.

Служебният министър- председател Гълъб Донев направи заявка, че служебният кабинет ще се справи, въпреки натежалото от кризи време, в което поема управлението на държавата.

Гълъб Донев: Служебното правителство не е „Б“ отбор

С остри думи към кабинета "Петков" президентът Румен Радев представи новото си служебно правителство, неговите задачи и приоритети. Това е четвъртият кабинет, който държавният глава назначава за по-малко от две години.  

Петков: В правителството имаше троянски кон - Слави Трифонов

Румен Радев отбеляза, че министрите му поемат властта в тежък момент, а като най-важен приоритет в бъдещата им работа посочи сигурността на страната.

Президентът изтъкна, че продължаващата енергийна криза ще предизвика ново обществено напрежение.

Като важни задачи пред новото служебно правителство Румен Радев посочи също разработвнаето на липсващите закони по Плана за възстановяване и усточивост, присъединяване на България към Шенген и организиране и провеждане на честни избори в началото на октомври.

Служебният министър-председател Гълъб Донев подчерта, че не губи равновесие от високото и че  100 –тното правителство на страната, което той ще ръководи,  ще работи усърдно за преодоляване на натрупаните кризи.

По Конституция служелният кабинет ще управлява страната до излъчването на редовно правителство след поредните предсрочни избори, насрочени  от държавния глава за 2 октомври.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм