Основното предизвикателство пред света остава рискът от глобален военен конфликт и подкопаването на икономическите и социални системи в световен мащаб от войната в Украйна. Това заяви президентът Румен Радев на брифинг за български медии в централата на ООН.

Радев ще участва в срещата на върха за Целите на устойчиво развитие, с която се открива седмицата на високо равнище на Общото събрание на ООН.

"Тези амбициозни цели бяха поставени още през 2015 г. и днешната среща бележи средата на периода за тяхното постигане", заяви президентът и цитира думите на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че само 15 процента от тези цели предстои да бъдат изпълнени.

"Една огромна част от тях са в застой, а при други има чувствителен регрес", каза Радев и допълни, че причините за това включват Ковид-19, енергийната криза, военните конфликти, промените в климата. Всичко това оказва негативно влияние върху нашето общо развитие, върху бедността, образованието, здравеопазването, каза държавният глава и призова да се полагат много повече, много по-координирани усилия от всички.

"За да има успех, трябва да има преди всичко една ясна политическа воля и ангажираност на правителствата, на гражданския сектор и на бизнеса", каза Радев, но отбеляза, че същевременно, че "диалогът като основно средство за намиране на решение отстъпва пред конфронтацията".  

Държавният глава ръководи българската делегация и представя страната ни в рамките на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН. В делегацията е и заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел. Тя ще направи изказване на министерската среща на тема "Ролята на изкуствения интелект за ускоряване на напредъка за постигане на Целите за устойчиво развитие". 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм