Необходим е дебат за военната подготовка на младите. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си към участниците в Четвъртия национален събор на запасното войнство в Стара Загора. Според държавния глава трябва да осигурим най-малкото някаква елементарна начална военна подготовка на младите хора в България. По думите му скоро се навършват 20 години откакто сложихме край на наборната служба и резултатът от това го виждаме днес.

“Защото, ако преди години, всеки дом беше свързан по някакъв начин духовно с армията. Днес това вече не е така. Ние наближаваме времето, само въпрос на няколко години, когато в народното събрание, а да не говорим в изпълнителната власт на пръсти ще се борят хората, които са имали нещо общо с армията, а ще трябва да вземат важни решения за нашата национална сигурност , каза Радев.

Много държави в НАТО връщат наборната военна служба, отбеляза още президентът.

“Ние трябва по някакъв начин да осигурим най-малко някакво елементарно начало на военна подготовка на младите хора в България. Формата, способите, организацията ше се решат в дебат, но такава подготовка трябва да има”, смята той.

Междувременно според съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, Радев отново се опитва да насажда страхове и напрежение в обществото, като заговоря за мобилизационен резерв и връщане на наборната военна служба.

“Трябва да сме наясно с едно - единствено българският парламент може да взема подобни решения, а ние многократно вече заявихме, че няма да се допусне подобно нещо!  Ние много ясно слушаме и чуваме гласа на хората и сме категорични - младежите на България няма да ходят в задължителна казарма!", написа Пеевски във Facebook.

Той допълни, че Конституцията много ясно прокламира правомощията на институциите и отново напомни на Радев, да не се изкушава да гази основния закон, воден от лични политически амбиции, а да изпълнява конституционните си задължения.