Беларуският президент Александър Лукашенко каза на Путин, че "Вагнер" са започнали да го притискат, защото искали да тръгнат срещу Варшава, съобщават от NOVA.

"Може би не трябваше да го казвам, но ще го кажа. Вагнеровците започнаха да ни притискат: "Искаме срещу Запада. Разрешете ни." Казвам им, защо ви е да тръгвате на Запад? „Ами отидете на екскурзия във Варшава, в Жешув", каза беларуският президент на срещата с Путин. "Държа ги в центъра, както се договорихме, Беларус не би искал да ги премести оттам, защото настроението им е лошо. И трябва да отдадем дължимото, те знаят какво се случва около съюзната държава. Това го казвам така, като щрих", добави той.

Путин: Русия ще използва всички средства, за да защити Беларус от нападение

Лукашенко заяви още, че предоставянето на украински земи на Полша е неприемливо и обеща подкрепа за Западна Украйна, ако тя поиска помощ. "Отделянето на Западна Украйна, разчленяването на Украйна и прехвърлянето на земи на Полша са неприемливи. И ако западното население на Украйна има нужда от това, ние, разбира се, ще ги подкрепим. Моля ви да обсъдите и помислите върху този въпрос. Естествено, бих искал да ни подкрепите в това отношение. Ако има такава подкрепа и Западна Украйна поиска тази помощ, ние, разбира се, ще предоставим помощ и подкрепа на западното население в Украйна. Ако е така, ние ще ги подкрепим по всякакъв възможен начин", увери той.

Лукашенко показа и карта за прехвърляне на полски военни части до границите на съюзната държава. Той отбеляза, че "една от полските бригади сега се намира на 40 километра от Брест, друга е на около сто километра от Гродно" предадоха беларуски медии.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм