Близо 20 дни остават до срещата за мир в Украйна, която ще се проведе в швейцарския курорт Бюргенсток. Все още въпросителните са много – дали САЩ и Китай ще бъдат представени и от ако да – от кого? Какви ще бъдат представените варианти за разрешаване на кризата? Какво подготвя Русия като ответна реакция, след като стана ясно, че представители на Москва не са канени.

Президентът Владимир Путин очевидно обаче готви провокация за Запада и Киев. Четири отделни независими източници на агенция Ройтерс твърдят, че Путин е готов на прекратяване на огъня още сега, при 1 условие – запазване на териториалните граници каквито са в момента. В противен случай настъплението продължава.

Володимир Зеленски обаче категорично отхвърли подобен сценарий още преди време като за страната му единствен изход е връщане на международно признатите граници на Украйна от преди 24 февруари 2022 г.

Трима от източниците, запознати с дискусиите в обкръжението на Путин, заявиха, че руският лидер е изразил пред малка група съветници разочарованието си от това, което смята за подкрепяни от Запада опити за спъване на преговорите, и от решението на украинския президент Володимир Зеленски да изключи преговорите.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви в социалната мрежа X, че руският президент се опитва да провали инициираната от Украйна мирна среща на върха в Швейцария следващия месец, като използва антуража си, за да изпрати „фалшиви сигнали“ за предполагаемата си готовност да спре войната. Един от източниците на Ройтерс пък прогнозира, че няма да се стигне до споразумение, докато Зеленски е на власт, освен ако Русия не го заобиколи и не сключи сделка с Вашингтон.

Такава теория се подкрепя от факта, че преди дни Путин обяви, че Зеленски вече не е легитимен държавен глава, след като в Украйна не се проведоха президентски избори. Като нелегитимна беше определена и самата среща в Швейцария, защото Кремъл няма да присъства.

Руските сили контролират около 18% от територията на Украйна и този месец навлязоха в североизточния регион на Харков. Путин разчита, че многобройното население на Русия в сравнение с Украйна ще осигури превъзходство на личния състав дори и без мобилизация, подкрепено от необичайно щедрите възнаграждения за тези, които се запишат.

Лидерите на САЩ и Европа заявиха, че ще подкрепят Украйна, докато не бъде гарантиран суверенитетът на нейната сигурност, а страните от НАТО и техните съюзници твърдят, че се опитват да ускорят доставките на оръжия.