Подпалвачът на културния център в Битоля Ламбе Алабаковски от снощи е под домашен арест. Съдът в Битоля промени мярката задържане под стража от 8 дни на домашен арест.

Решението на съда е след обжалването на защитата на подсъдимия.

Съдът определи 8 дни арест за Алабаковски

Припомняме, че на 4 юни рано сутринта Ламбе Алабаковски подпали културния център „Иван Михайлов“ в Битоля. Певецът е обвинен, че с действията си е "създал обща опасност".

Искането за арест бе на прокуратурата с мотива, че извършителят може да се укрие и да избяга от правораздавателните органи. 34-годишният Алабаковски има двойно гражданство - македонско и американско.

БКЦ „Иван Михайлов“ в Битоля към ЕС: Ако беше подпалена джамия, пак ли щяхте да мълчите?

Веднага след инцидента българският министър на външните работи Теодора Генчовска посети Битоля и изрази подкрепата си за членовете и ръководството на Културния център "Иван Михайлов".

Това е поредното посегателство в РСМ срещу български представителства и символи. През последните месеци имаше поругаване на исторически паметници, на българския национален флаг и издигане на транспаранти с вулгарни послания срещу страната ни по време на спортни събития. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм