Протести срещу полицейския произвол започват днес от Българската асоциация на заведенията. Те са под надслов „Няма да търпим“. Острата реакция на бизнеса идва след случая, при който клиенти на пловдивска дискотека бяха събличани голи и обискирани за наркотици публично. От 11:30 ч. пред Областната дирекция на МВР в Пловдив недоволните от действията на полицията ще се съберат, за да искат оставки.

Собственикът на проверения клуб по Гергьовден в Пловдив внася жалба до прокуратурата

След като нито клиентите, нито собствениците получиха извинение от министъра на вътрешните работи, искаме оставките на началника на полицията в Пловдив и на ръководителя на акцията от Гергьовден, защото това е срамна случка за МВР, наречена борба с разпространението на наркотици“. Това каза преди дни председателят на асоциацията Ричард Алибегов. „Не сме против да се проверява по заведенията, но не по този унизителен начин, това е уронване на имиджа и погазване на правата на човека“, допълни той.

„Събличани голи и обискирани“: Безпрецедентен обиск на клиенти в нощно заведение в Пловдив

Изумени сме от изключително наглото поведение на шефа на пловдивската полиция, който твърди, че знае за употребата на наркотици по заведенията. Така той поставя всички под един знаменател. Ще продължим с протестите и в други градове и атаката във Facebook, ще пускаме сигнали и ще съдим държавата. Тези хора трябва да си поемат отговорност”, категоричен бе Алибегов.

От Прокуратурата започнаха проверка по случая, като се очаква до месец да стане ясно имало ли е превишаване на права от страна на униформените при акцията от нощта на 6 май. В нея беше открита една цигара марихуана.

„Разпоредил съм занимаващите се с такива практики да бъдат установени и съответно наказани, но това не може да става за сметка на правата на клиентите. Няма да допусна да се засягат неоснователно права на граждани. Обещах както борба с наркоразпространението, така и законност в действията на МВР и ще следя за това“, коментира преди ден вътрешният министър Иван Демерджиев.

Всички новини от Пловдив