Войната в Украйна не е закономерност, а е случайност в резултат на това, че Русия се управлява от Владимир Путин. “Ако Елцин (Борис Елцин - беле. ред.) беше дал властта на някой олигарх да стане президент на Русия, сега нямаше да има война.” Това мнение изрази историкът проф. Веселин Методиев в предаването „Стълбището“ на Дарик радио.

“Този е идиот (президентът Владимир Путин - бел. ред.). По линията на престъпния свят и на КГБ той се качи на върха. Той е слуга, той е келеш. Келеш на турски означава слуга. Той е слуга и заради това е сложен там, смятайки, че като слуга ще бъде послушен. Той се оказа, че не е точно слуга. Че има келешки вътрешни неща е безспорно, че загуби разсъдъка си и си въобрази, че ще управлява някаква империя сигурно”, заяви проф. Методиев.

Той обаче подчерта, че това не е закономерност, а случайност.  По думите му закономерност се опитва да изгради Европейският съюз като изгради стандарт въз основа на правилото “ще живеем по-добре”. Според него това е основно правило за живеене на хората в Европейския съюз.

“Сега, доколко това нещо за тези 70 години е устойчиво, предстои да се види. Но ако то стане на 100 години, ще бъде вече въпрос на някаква закономерност”, каза историкът.

По думите му независимо от геополитическата ситуация основният стремеж на Европа остава качеството на живот на европейците. 

Запитан дали, ако след Втората световна война, идеята за Европейския съюз е “продавана” на европейците с маркетинговия трик, че ще настъпи мир, сега този трик е заменен с икономическата изгода, проф. Методиев отговори:

“Мирът не е основният маркетингов инструмент. Основният инструмент на възникването на общия пазар и европейската икономическа общност впоследствие е  “трябва да се организираме така, че да живеем по-добре”. Тоест там целта е качество на живот, стандарт на живот и това си е маркетингово творение, което не може да бъде надминато. То си работи в момента. Тези 70% от избирателите в Европейския съюз, които са за Европейския съюз, те са хора, които казват “Как ще ми вземете  Bmw-то и вилата в Южна Франция, вие  нормални ли сте?”. Но има някакви други хора, където битуват страхове или където има чисти пари от Кремъл, и те формират тази малцинствена група”. 

Чуйте и гледайте целия разговор в прикачените файлове.