Президентът Румен Радев благодари на премиера на Нидерландия Марк Рюте за решението на Хага за Шенген. В профила си в социалната мрежа "Екс" (X), известна до неотдавна като "Туитър"държавният глава написа: „Признателност към министър-председателя Марк Рюте за изпълненото обещание за Шенген“, съобщи БТА.

Вчера Румен Радев заяви, че очаква в най-скоро време Нидерландия да обяви пълна подкрепа за България и Румъния за Шенген. Това стана след срещата му с албанския му колега Байрам Бегай на „Дондуков 2“ в отговор на журналистически въпрос.

България е изпълнила всички условия за влизане в Шенген още 2011 г., категоричен бе Радев. Това, че някои държави решават свои вътрешнополитически проблеми, видяхме, че е трудно да се промени и това е факт, с който трябва да се съобразим, но да направим всичко възможно тези бариери да отпаднат, коментира президентът.

Това, което получих като лично уверение при множество разговори с премиера Марк Рюте, бе едно единствено – пада Механизмът за сътрудничрество и проверка и Нидерландия ще подкрепи напълно членството на България в Шенген без никакви ограничения, коментира Радев и добави, че е убеден, че премиерът Рюте ще спази това.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм