Президентът Румен Радев проведе среща на четири очи с държавния глава на Косово Вьоса Османи. На съвместна пресконференция те съобщиха, че разговорът им е засегнал теми за развитието и задълбочаването на двустранните отношения между двете държави, сътрудничеството в сфери от взаимен интерес, европейската перспектива на Косово и развитието на българската общност в страната. Обсъдени са били и регионалната стабилност и сътрудничеството в Югоизточна Европа.

Официалната визита на президента Румен Радев в Косово само година след посещението в София на косовския държавен глава Вьоса Османи е ясен показател за интензивния диалог между страните на всички равнища, заяви той. Радев допълни, че въпреки положителната тенденция на търговския стокообмен между двете държави има още много неизползван потенциал за бъдещо развитие.

Президентът на Косово Вьоса Османи заяви, че с общи усилия двете страни могат да укрепят връзката помежду си както и да опазват мира и сигурността в целия район:

"По отношение на европейската интеграция на Косово, България ще продължи да подкрепя държавата за членство в Съвета на Европа"

На въпрос, свързан с възможността за признаване на българската общност в Косово за национално малцинство, Османи отговори, че предстои прозрачен процес на преброяване на населението, но законово не всичко зависи от мнозинството.

Утре президентът Радев ще се срещне с представители на българската общност и ръководствата на техни сдружения в страната като преди това ще проведе среща с командира на мисията на Международните сили за сигурност в Косово (KFOR) генерал-майор Йозкан Улуташ, както и с българския контингент, участващ в мисията.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм