На церемония в Гербовата зала на президенството в 12 часа държавният глава Румен Радев ще представи назначеното от него служебно правителство и ще обяви водещите задачи пред кабинета. С укази президентът разпусна 47 Народно събрание, насрочи за 2 октомври препредсрочните парламентарни избори и назначи поредното служебно правителство. Това е четвъртият служебен кабинет, който Румен Радев назначава. Премиер в него ще бъде секретарят на президента по демография и социални политики Гълъб Донев. В кабинета държавният глава вкара още двама от съветниците си, депутат от „Продължаваме промяната“, както и политици от опозицията на Корнелия Нинова в БСП. 

Денков: Съвсем разбираемо е, че не съм част от служебния кабинет

За четвърти път откакто е държавен глава, Румен Радев назначава служебно правителство. Предишните три бяха назначени през януари 2017 г. с министър –председател Огнян Герждиков и през май исептември 2021 година с премиер Стефан Янев. В първия служебен кабинет с министър-председател Стефан Янев, настоящият премиер в оставка Кирил Петков бе министър на икономиката,  а вицепремиерът в оставка Асен Василев министър на финансите.  

Кои са новите служебни министри?

В новото служебно правителство, което встъпва в длъжност днес, премиерския пост поема секретарят на държавния глава по демография и социални политики Гълъб Донев. Главният секретар на президента  Димитър Стоянов става министър на отбраната,  а съперникът на Корнелия  Нинова за лидерския пост в БСП Крум Зарков става правосъден министър.  

Илин Димитров от „Продължаваме промяната“ ще ръководи министрвото на туризма.  

Радев насрочи парламентарните избори за 2 октомври

5-кратната световна шампионка по спортна стрелба Весела Лечева ще бъде новият министър на спорта, а секретарят на президента по икономика Христо Алексиев отново ще заема поста министър на транспорта.  

Д-р Асен Меджидиев от „Пирогов” става здравен министър. В началото на епидемията от Ковид,  Меджидиев стана известен като ревностен поддръжник на възможно най-тежките мерки за борба с инфекцията. Докторът, който е председател на Софийската лекарска колегия, поиска от името и на организацията си пълно затваряне на столицата, въвеждане на вечерен час и още по-строго ограничаване на придвижването на хора, както и увеличени правомощия на прокуратурата начело с Иван Гешев за спазването им.

Караджов: ПП започна да се налага в почти всяко решение без да уважава никого

Иван Демерджиев, който беше правосъден министър в предишното правителство на Радев ще бъде вицепремиер и министър на вътрешните работи. Атанас Пеканов за трети път ще е вицепремиер по управление на европейските средства, а Велислав Минеков - министър на културата. Явор Гечев, който беше заместник-министър на земеделието и в двата кабинета на Радев, сега ще оглави ведомството.

Настоящият заместник-министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров става вицепремиер и социален министър. Росица Велкова поема Министерство на финансите.

Министър на регионалното развитие и благоустройството ще бъде Иван Шишков, на образованието Сашо Пенов, на външните работи Николай Милков. Росица Карамфилова е определена за министър на околната среда и водите, а Никола Стоянов за министър на икономиката и индустрията.

Радев ще разпусне парламента през седмицата

Енергиен министър ще е Росен Христов, Александър Пулев министър на иновациите и растежа,  Георги Тодоров става министър на електронното управление.

На церемония в Гербовата зала на президенството в 12 часа държавният глава ще обяви приоритетите и задачите пред новото служебно правителство. По-късно в 13.15 часа в Гранитна зала на Министерския съвет ще се състои церемонията по приемственост в изпълнителната власт.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм