На 6 декември отбелязваме Никулден. Празникът е в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода.

Имен ден имат Никола, Николай, Николина, Ненка, Нино и техните производни. Освен моряците и рибарите, за свой празник го приемат банкерите и търговците.

Светецът е покровител на Бургас и днешният ден е почивен за града.

Раздават рибен курбан за Никулден във Варна

Според народните поверия Свети Никола носи първия сняг - падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима пристига именно след 6 декември.

Задължително на Никулден на масата се слага ястие с шаран. Преданията казват, че Свети Никола спасил една пробита лодка от потъване, като запушил дупката именно с шаран – това е причината традиционно тази риба да присъства на празника.

От Никулден светва коледната елха на Хасково

Тъй като Никулден е по време на коледните пости, на трапезата освен рибата присъстват и други постни ястия – постни сарми и пипер с ориз, боб, варена царевица, жито и други.

Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла - за да носи пари през цялата година. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм