Посланиците на САЩ и Русия отправиха поздрави за Деня на българската писменост, просвета и култура и славянската книжовност.

Митрофанова: Православие, писменост и култура са непреходни ценности за народите на Русия и България 

Херо Мустафа и Елеонора Митрофанова направиха специални обръщения на български език, които посолствата публикуваха на страниците си във Фейсбук. 

В социалната мрежа писмен поздрав отправи и посолството на Украйна.

Херо Мустафа представи учителката си по български за 24 май

Херо Мустафа представи учителката си по български за 24 май

Posted by Новините на Евроком - Истината говори on Tuesday, May 24, 2022

По случай 24 май посланикът на Съединените щати у нас Херо Мустафа отправи поздравление на български език в компанията на учителя Албена Симеонова, която преподава български език на американските дипломати.

Посланикът на Русия  Елеонора Митрофанова също пусна във Фейсбук поздравление към българите за 24 май. Поздравът й е на български език, като акцент в него са православието и славянството.

Поздравление 24.05.2022

???????? Предлагаме на вашето внимание поздравлението на Посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова с Деня на на светите братя Кирил и Методий: Скъпи български приятели! От все сърце ви поздравявам с Деня на светите братя Кирил и Методий! И макар официалните названия на този празник в нашите страни са различни, идеалите му – православие, писменост, култура и просвещение – са непреходни ценности за народите на Русия и България. Кирил и Методий завинаги са влезли в историята като велики християнски просветители и мисионери. Благодарение на подвижническото дело на солунските братя, както и на техните ученици, които се трудили в Охридската и Преславската книжовни школи, целият славянски свят в епохата на Първото българско царство е получил най-ценния дар – собствен алфавит. Климент и Наум Охридски, Горазд, Сава, Ангеларий, Йоан Екзарх, Константин Преславски, Черноризец Храбър – днес ние отдаваме почит на всички тях. Придобиване на писмеността се е превърнало в онова велико духовно събитие, което вече повече от хиляда години свързва руския и българския народ. Това е бил истински катализатор за формиране на уникалната общославянска система на нравствените ориентири, културата и изкуството. Подвигът на първоучителите обаче е важен не само в светския, културно-просветителски смисъл. Не по-малък е и приносът на Кирил и Методий за разпространение на православната вяра. Те са превели на създадения за славяните език Евангелие и други книги на Свещено Писание, както и текстовете на църковно богослужение, подготвили са цяла кохорта ученици, които са могли да служат на разбираемия, роден за славянските народи език. Животът на Кирил, Методий и техните последователи не бил лесен. Дейността им срещала сериозна съпротива на латинско-немското духовенство, което по всички начини пречело на превръщането на новия език в езика на църквата. Почти три години Методий провел в заточение в манастира Райхенау, обаче това не намалило решимостта му да бъде верен на своята мисия. Запазване на наследството на светите братя е почетното задължение, което лежи върху всички славянски народи, ползващи кирилицата и изповядващи православната вяра. Нека остават непокъртими цивилизационните ни основи, немалка роля във формирането на които са изиграли светите седмочисленици – те са крайъгълният камък на нашия мироглед, убеждения и представи за настоящето и бъдещето. Честит празник, скъпи приятели! ___ ???????? Предлагаем вашему вниманию поздравление Посла России в Болгарии Э.В.Митрофановой с Днём святых Кирилла и Мефодия:

Posted by Посольство России в Болгарии on Monday, May 23, 2022

„Днес България отбелязва голям празник – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“, написаха от посолство на страницата си във Фейсбук.

„Този празник също се отбелязва днес и в Украйна и се нарича Денят на славянската писменост и култура“, подчертават от дипломатическата мисия.

Днес България отбелязва голям празник - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура...

Posted by Посольство України в Болгарії / Посолство на Украйна в България on Monday, May 23, 2022

„Екипът на Посолство на Украйна в България поздравява всички просветители и будители – учители, учени, преподаватели, читалищни и музейни служители, журналисти, дейци на книжовността, просветата и културата. Желаем на всички здраве, творческо вдъхновение и много успехи“, заявяват още в писменото си поздравление  от украинското посолство.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм