Русия е опасност за Европа, заявява полският президент Анджей Дуда в непубликувано засега интервю за германския в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг", цитирано от ДПА.

"Ако Украйна, със своята героична съпротива не успее да устои на имперските планове на Путин, Полша и балтийските страни ще бъдат заплашени пряко от по-нататъшно разширяване на руската сфера на влияние в Централна Европа", заявява Дуда. Той говори за "великоруски идеи, които визират подчиняване на други народи".

Проруски скандирания предизвикаха възмущение на мач в Истанбул (видео)

Това са идеите не само на Путин, голяма част от руското общество е пропито от тях, подчертава полският президент.

"Благодарение на Украйна, тази опасност е сдържана днес. Но мисля, че тази опасност за нещастие ще стане актуална в бъдеще", добави Дуда. "Единственото, което можем да направим, е да подсилим собствената си сигурност".

Полша е дарила 260 танка Т-72 на Украйна, според Дуда. Той подчерта, че това налага ускоряване на закупуването на нови танкове. Варшава се надява и на доставката на германски танкове "Леопард", но засега това не се е осъществило.

Полша купува 48 бойни самолета, 180 танка и друго въоръжение от Южна Корея

По-рано вчера, по време на  възпоменанията по повод годишнина от Варшавското въстание, Дуда заяви, че "германците избиваха безжалостно цивилни в столицата" по време на Втората световна война. Днес "руската агресия срещу Украйна е също толкова безжалостна", добави той, цитиран от Асошиейтед прес.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм