Полски официални лица заявиха, че са раздали на пожарните служби в цялата страна противорадиационни таблетки в случай на облъчване, предизвикано от войната в съседна Украйна, като същевременно отрекоха да има причина за тревога, предаде БГНЕС.

Обстрелът в близост до АЕЦ „Запорожие“ беше подновен

Този ход бе предприет в отговор на боевете около украинската атомна електроцентрала в Запорожие - най-голямата в Европа - които породиха опасения за ядрена катастрофа.

"Решихме превантивно, изпреварващо да започнем да разпространяваме таблетки калиев йодид в районните пожарни служби", заяви пред репортери заместник-министърът на вътрешните работи Блаже Побози.

Молдова получи от Румъния над 1 милион хапчета калиев йодид

Той заяви, че това е рутинна инициатива "в случай на потенциална радиационна заплаха, която в момента не съществува".

Таблетките ще бъдат предадени на местните власти и в крайна сметка ще се озоват в пунктовете за раздаване - в повечето случаи в училищата - откъдето жителите ще ги вземат, ако се наложи. Той заяви, че има достатъчно дози за всички, които ще се нуждаят от тях.

Румънският здравен министър призова хората под 40 години да се подсигурят с йодни таблетки

Медицинският представител на пресконференцията, д-р Войчех Згличински, предупреди да не се приемат противорадиационни таблетки, освен при необходимост. Той допълни, че децата, младежите, бременните жени и кърмачките са най-застрашени да се разболеят от рак в резултат на излагане на радиация.

Българските деца няма да ядат радиоактивен хляб, увери премиерът

Побози заяви, че таблетките с калиев йодид са превантивна мярка в случай на ядрена авария, но няма да помогнат в отговор на атака с тактическо ядрено оръжие. При този сценарий "се освобождават съвсем различни изотопи, срещу които за съжаление няма таблетка, която да ни предпази", каза той пред репортери. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм