Полша иска да увеличи размера на своята армия с 20 000 войници през 2023 г., предаде специално за БТА полската агенция ПАП, цитирайки полския премиер в сряда.

Бивш румънски министър: Украйна да отстъпи териториите си на Румъния, Унгария, Полша и Русия

На пресконференция, проведена по време на военните учения „Мечка-22“ (Bear-22) в югоизточния град Нова Демба, Матеуш Моравецки каза:

„На първо място, искаме да създадем допълнителни дивизии през следващите години. Искаме да наемем най-малко 20 000 войници във въоръжените сили през 2023 г. Не говоря само за териториалната отбрана, но и за основната военна служба“.

Варшава обясни защо Берлин умишлено отлага военната помощ за Киев

Той добави, че това ще наложи внедряването на модерни системи за обучение. "След като с нашите съюзници разгледахме как изглежда това, искаме армията да е максимално гъвкава и да обучава колкото се може повече хора", каза премиерът.

Полша съживи спомена за Втората световна война с искането си за репарации от Германия

Полша ускорява ремонта на въоръжените си сили заради войната в Украйна. Правителството започва кампания за набиране на персонал, за да увеличи размера на полската армия, като същевременно прави поръчки за много милиарди долари за нови танкове, артилерия и атакуващи хеликоптери.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм