"Без значение е решението на президента Румен Радев да не бъде на клетвата на двамата конституционни съдии". Това заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски по повод отсъствието на държавния глава от церемонията, на която новоизбраните конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва. Според него президентът изпълнява команди от лидера на БСП Корнелия Нинова.

На въпрос за мандата от девет години, предвиден в решението на парламента при избора на двамата конституционни съдии, Пеевски коментира, че така смятат за правилно юристите, работили по законопроекта.

Относно продажбата на имот от страна на финансовия министър Асен Василев, Пеевски каза, че нищо не го притеснява. „Виждам, че в момента министър Василев е жертва на атака от съмнителни сайтове на лица, които записваха посолства“.

На въпрос кой стои зад тази атака Пеевски отговори: „Според мен тези олигарси, които притежават медии в България“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави новоизбраните конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков и изрази надежда, че ще изпълняват стриктно законите на страната. Той не отговори на въпроса дали е легитимно полагането на клетва в отсъствието на президента Румен Радев.

В една парламентарна република решенията на НС са най-висшата форма на демокрация, така Борисов коментира възраженията на адвокатските колегии срещу избора и добави, че Десислава Атанасова вече е напуснала партия ГЕРБ. Пред журналисти в парламента Борисов изрази и позицията си във връзка с проблема с избора на председател на СОС. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова оцени като положително решението на президента Румен Радев да не присъства на клетвата на Борислав Белазелков и Десислава Атанасова като конституционни съдии. Според нея отсъствието на държавния глава прави процедурата нелегитимна.

Припомняме, че БСП подготвя жалба до Конституционния съд заради новоизбраните конституционни съдии, потвърди лидерът на партията Корнелия Нинова. Тя призова президента Румен Радев да не отива на клетвата им. 

„Бих казала на президента Радев да не отива на клетвата. Ако държи на това, че и промяната в Конституцията не е както трябва, и изборът на конституционни съдии не е както трябва, нека да го покаже с действия“, каза Корнелия Нинова. "Ние, каквото можем по закон го правим – ще обжалваме, това е възможността за една опозиция", добави тя. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм