На 25 и 26 юли участници в Поклонническия пешеходен поход "Светият Път" ще преминат през природен парк "Врачански Балкан".

Това е третия етап от похода, който ще премине максимално близко до пътя на пренасяне мощите на Свети Йоан Рилски от Велико Търново до Рилския манастир.

За желаещите да се присъединят в този етап Дирекция на ПП "Врачански Балкан" осигурява водач по маршрура кв. Бистрец - хижа Леденика.

Сборен пункт 14.00 на входа (на табелата) на кв. Бистрец. На 26 юли походът ще продължи от хижа Леденика до с. Миланово. 

„Светият Път“ е поклоннически маршрут, следващ пътя на пренасяне мощите на най-почитания български светец преп. Йоан Рилски Чудотворец от Търновград до Рилската света обител (1469 г.).

Маршрутът все още няма целево изградена инфраструктура и маркировка, поради което самостоятелното му преминаване не се препоръчва. Ежегодно се провеждат организирани поклоннически походи с благословението на епархийските митрополити.

През 2019 г., в чест на 550 годишнината от връщане мощите на св. Йоан Рилски от Търновград в Рилския манастир, за първи път бе изминат изцяло пешеходно маршрут, максимално близък до оригиналния път на мощите от 1469 г.