Подготовката на здравната системата, ако се наложи в следващите месеци да посрещнем нова Ковид-вълна, е основен приоритет. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на пресконференция за представяне на екипа и приоритетите си, предаде БГНЕС.

Безплатните антигенни текстове вече са отпуснати, съобщи Меджидиев и добави: "Още следващата седмица ще бъдат отпуснати допълнителни средства и за защитно облекло и за тестове, както и да се подсигури заплащането на хората, които осъществяват ваксинация. Средствата ще бъдат отпуснати със задна дата".

Въвеждането на по-големи ограничителни мерки по-скоро би сипало вода в мелницата на антисистемните партии

д-р Асен Меджидиев. Снимка: БГНЕС

Първата задача, която Меджидиев си поставя извън Ковид-обстановката, е механизмът за остойностяване на лекарския и сестрински труд.

"Заплащането в здравеопазването е много ниско и категорично трябва да се направят механизми, с които то да бъде остойностено както трябва. Всяка една клинична пътека е остойностена както трябва, единственото, което липсва там, е заплащането на лекарския и сестринския труд", даде за пример Меджидиев.

Електронното направление за хоспитализация вече е задължително

Друга точка в дневния ред на служебния министър е по посока на превенция и профилактика на детското здравеопазване.

В същото време продължава работата по проектите, които влизат в Плана за възстановяване, допълни министърът.

Служебният министър представи и екипа си, в който влизат д-р Тома Томов, д-р Лидия Чорбанова, д-р Александър Златанов. Политически съветник ще е доц. Бакал Иванов.

МЗ обяви обществена поръчка за закупуване на 6 медицински хеликоптера

Служебният министър съобщи, че на 11 август е избран нов Надзорен съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), който ще се ръководи от д-р Златанов.

"Още в понеделник се свиква първия Надзор, който да приеме анекса за допълнителни средства на лечебните заведения", заключи Меджидиев. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм