Плевенският Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ се включи в Националния протест „НАРОД без КУЛТУРА е народ БЕЗ БЪДЕЩЕ!“, организиран от Съюза на артистите в България, Национален фонд „Култура“, КНСБ, „КТ „Подкрепа“ с искане за увеличаване на бюджета на хората, работещи в областта на сценичните изкуства като театри, опери, оперети, филхармонии, духови оркестри.

Точно в 12:00 часа пред ДКТ „Иван Радоев“ в Плевен актьори и служители в театъра излязоха, за да изразят своята съпричастност към националния протест.

Актьорът от плевенския театър и председател на Съюзната организация на артистите за Плевен, Георги Ангелов каза:

„В България духовността се унищожава много отдавна – от 34 години. Навремето внимание ни обърна проф. Елка Константинова като министър на културата, както и Ивайло Знеполски, които се опитваха да променят нещо в сферата на културата.

Един народ без култура ще бъде забравен много бързо, а в тези 34 години бавно и сигурно се прави всичко възможно образованието и културата да бъдат унищожени”.

Георги Ангелов припомни, че Плевенският драматичен театър е един от добрите в страната.

Според директора на ДКТ „Иван Радоев“, проблемът не е в парите:

„Проблемът е в отношението, в осъзнаването, какво представляват културата и образованието. Ако ние си мислим, че парите, дадени за култура и образование са празна работа, какво се получи? Дадоха повече пари на колегите от образованието, и какви са резултатите.

През изминалите близо 35 години ти показваш на обществото, че ученикът може да се качи на главата на учителя, да го бие, да го псува, да се отнася към него презрително, и после същият този учител ще възпитава децата ни“. Според Кабаков е нужна държавна политика в областта на културата за 10, 20, дори 50 години напред.