От 26-ти септември до 12-ти октомври ХГ „Илия Бешков“ – Плевен е домакин на изложбата „Духът на акварела“, която е трето издание на Международното пътуващо едноименно триенале и е вече гост на плевенските почитатели на изобразителното изкуство.

С първите си думи при откриването на третото издание на Международното триенале „Духът на акварела“, художничката Селма Тодорова, която е един от организаторите на културното събитие отбеляза:

„Смея да кажа, че в Плевен нещата изглеждат по-добре от първоначалната ни изложба във Варна, а галерия „Илия Бешков“ е невероятна“. Тя обяви, че в демонстрацията си, която ще направи след откриването на триеналето, модел ще бъде самият директор на ХГ „Илия Бешков“ - Плевен, Цвета Евлогиева – Кацарова.

Кой ще е модел на другия организатор на триеналето Красимир Тодоров в демонстрацията, която ще се състои във втория ден на гостуването на „Духът на акварела“ – 27 септември, остана в тайна.

Красимир Тодоров отбеляза, че това което е постигнала изложбата е на световно ниво:

„Това, което може да видите сега в оригинал, когато е криза, пандемия, ние можем да видим тези оригинални работи, които са от петте континента“.

Красимир Тодоров подчерта, че всички картини в изложбата са поставени в собствена колекция от рамки, в които се представят творбите в изложбите в страната, „защото ние не гледаме рамките, а гледаме картините“. Той каза още, че няма нищо по-хубаво от това да стоплиш сърцето на публиката и да видиш реакцията й, особено в днешното трудно време.        

“Радвам се, че през десетилетията, изкуството в Плевен винаги е имало особено място и неслучайно имаме толкова, не само национални, а европейски и световноизвестни творци в музиката, рисуването, в писането и в театралното изкуство и това е една запазена марка, емблема на Плевен и който и да е кмет трябва да продължава традициите на тези преди него, за да не слизаме от тези позиции, които предците ни са завоювали в тази област", каза при откриването на културното събитие кметът на Плевен Георг Спартански.

Той подчерта, че националният бюджет за култура е под един процент от бюджета на държавата, а в бюджета на Община Плевен е над 7 % годишно.

"Ние помагаме не само на ХГ „Илия Бешков“, а имаме и три арт-центъра, част от които открихме и възстановихме в последните години. Има държавен театър и държавна филхармония, които ние също субсидираме, без да сме длъжни да го правим.

Имаме Северняшки ансамбъл, който тези дни ще се завърне с престижна награда от Южна Корея, а преди това бяха в Берн – Швейцария. Имаме духов оркестър, Биг бенд, както и хорова формация на едно много добро професионално ниво, плюс Културен календар, който всяка година организира различни фестивали и културни форуми. Наскоро завърши Джаз фестивала, малко след Дните на българското кино“, каза кметът на Плевен Георг Спартански при откриването на пътуващата изложба на третото Международно триенале „Духът на акварела“.

Спартански отбеляза, че ХГ „Илия Бешков“ е едно прекрасно място, в което са представени над 300 картини на автори от 55 страни - една четвърт от страните в света.

Той подчерта още: „Вярно е, че от телевизии, радиа и интернет пространството и социалните мрежи ни заливат с бомби, палежи, смърт, разрушения, инфлация и икономически, финансови и енергийни кризи, но има и такива оазиси като ХГ „Илия Бешков“, в които човек може да си оправи вкуса за живота.

Кризите идват и отминават, но изкуството е вечно“, каза кметът като коментира, че само за два дни е посетил три различни форума като Национален фестивал на спортните танци, организиран от клуб „Зорая“, откриването на иновативен Център за деца „Стълбичка“, както и самото откриване на третото издание на триенале „Духът на акварела“.