С 19 гласа „за“ и без нито един „против“ Пленумът на ВСС одобри и второто искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. То е по предложение на четирима представители на прокуроската колегия във ВСС.

В мотивите се посочва, че с изказванията си за измитане на политическия боклук от парламента Гешев е демонстрирал явно неуважение към политическата система и е нарушил етичните норми.

Прокуратурата повдигна обвинение на Радостин Василев

В своя защита главният прокурор коментира, че в съдебната власт се случва тоталитарен преврат воден от партия ГЕРБ, а политиците искат да подчинят прокурори, съдии и следователи на нелигитимни олигархични интереси.

Гешев каза още, че ще сезира конституционния съд за приетите през миналата седмица промени в Закона за съдебната власт, които според него са дискриминационни и противоконституционни.

Гешев коментира, че се прави опит да се защити Бойко Боросов с превземане на правото и отстраняване на неудобните с явна саморазправа и заяви, че още днес ще сезира Конституционния съд заради новите промените в Закона за съдебната власт, според които главният прокурор може да бъде предсрочно освободен само с 13 гласа, а не както досега със 17. Според Гешев тези разпоредби са противоконституционни и дискриминационни. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм