Заради ниски доходи нараства социалното напрежение в дружеството "Български пощи", в част от ВиК сектора, в градския транспорт в София и в средното образование. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на съвместна пресконференция с КТ "Подкрепа".

Синдикатите предупредиха, че нагласата за протести рязко се повишава. Минималната работна заплата трябва по-бързо да се приближава към решението на Народното събрание, смята Димитров. Според него е необходимо тя да бъде 850 лв. от първи юни.

От догодина минималната работна заплата ще се определя според средния доход за страната

Ниските доходи са в основата на недоволството на работещите, които са готови за протести, каза Пламен Димитров.

Синдикатите настояват също най-късно на 1 юни да бъде приет бюджета за тази година, като служебното правителство го внесе още в първия работен ден на следващото Народно събрание. Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа", има опасения, че ще бъде направен опит за пореден път кризата да бъде прехвърлена върху работещите.

Те заявиха желание да участват и в преговорите с Европейската комисия за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта за въглищните централи и поетият ангажимент от страната ни да намали с 40% вредните въглеродни емисии.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм