България ще настоява до 2024 г. да продължим да внасяме руски петрол. Това заяви премиерът Кирил Петков в Брюксел. Ако има решение за забрана за внос на петрол от Русия, със сигурност ще има изключение за България, каза Петков преди началото на извънредното заседание на Европейския съвет. Очакванията му са изключението да важи до декември 2024, включително.

Петков очаква ЕС да забрани вноса на петрол от Русия при определени условия

"Успяхме да го проговорим на най-високо ниво на обяд. Много се радвам, че на европейско ниво ни разбират и успява българското правителство добре да комуникира важните за България моменти и се надявам, че бизнеса няма да получи стреса, който е факт в доста други страни", каза Петков.

Среща на върха на ЕС - какво се очаква от нея

Таванът е добро нещо, таванът плюс разделянето на газ и ток е много важно. Част от проблема е заради тази връзка. Слагайки таван на газа би намалило този голям скок на цените на тока, това е важно да го решим преди зимата. Това няма да бъде решено сега, но дискусията за тавана ще е основна в дебатите в Брюксел, добави Петков.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм